Kinderteam de Praktijk

Kinderteam de Praktijk

Of we een nieuw team zijn binnen gezondheidscentrum De Praktijk? Dit is een veelgehoorde reactie wanneer we vertellen dat we ons kinderteam nadrukkelijker gaan presenteren. Maar als team zijn we niet nieuw. Integendeel. We werken al jaren intensief samen, maar hebben ons nog nooit echt op de kaart gezet. En dat op de kaart zetten is zeker in deze tijd, waarin de wereld om ons heen complexer wordt, belangrijk. Zo neemt de druk vanuit de maatschappij toe, de snelheid ligt hoog, kinderen blijven zo lang mogelijk in het regulier onderwijs, online gamen is populairder dan ooit en het gebruik van elektronica neemt een vlucht.

En binnen deze complexiteit vinden we samenwerking vanuit één locatie belangrijk: we kennen elkaar goed, we kunnen effectief onderling doorverwijzen en waar mogelijk werken we vanuit één behandelplan. Bovendien ziet het kind telkens vertrouwde gezichten. Minstens zo belangrijk als het draait om de optimale ontwikkeling van het kind.

Daarom delen we nu persoonlijke verhalen van ouders en kinderen, delen we onze passie voor het vak en leggen we uit wat onze professies inhouden. Op deze manier hopen we dat we nog meer aandacht voor het welzijn van kinderen genereren, zodat een kind gewoon lekker kind kan blijven.

Kinderlogopedie

Rianne, moeder van Gijs (12), over logopedie

“Het is niet leuk als je zoon mega enthousiast over iets vertelt en je moet vijf keer vragen: wat zeg je? Ik versta je niet! De reactie die dan op de loer ligt is: ‘laat maar zitten’. En dat wil je niet, want enthousiasme bij je kind wil je koesteren. Tijd voor hulp. Na een zoektocht naar de beste therapie voor Gijs zijn we bij Anouk terecht gekomen voor Oro-myofunctionele therapie. Een oefentherapie waarbij mondspieren in evenwicht worden gebracht. We zijn echt me-ga-te-vre-den. Zij biedt structuur, duidelijkheid en geeft vertrouwen. Maar zeggen dat je kind therapie krijgt, zit nog in taboesfeer. Haal het toch uit die sfeer. Zie of hoor je iets bij je kind, zet de stap naar de therapeut. Al is het om jezelf gerust te stellen, zodat je kunt loslaten. Want loslaten heeft ook weer een positief effect op je kind.”

 

Anouk over logopedie

“Dit is het. Dit is wat ik wil. Dat was mijn reactie toen ik tijdens een stage de chemie tussen een logopedist en kind zag. Het samenwerken, uitdagen, troosten en lachen. Alles om het kind te helpen. En ik weet, het klinkt cliché, maar echt, niets is mooier dan dat. Als een kind uitspraakproblemen heeft, het zich niet kan uiten of niet duidelijk kan maken wat het wil, is niet oké. Hetzelfde geldt voor problemen met eten en drinken, dat wil je niet. Denk dat we het hierover niet oneens kunnen zijn, toch? En met behulp van onder meer oefeningen en tips kunnen we hem of haar spelenderwijs helpen. Maken we een wereld van verschil. Maken we die wereld weer wat leuker.”

 

Het vakgebied Logopedie

“Logopedie, dat is toch iets met voeten? Een veelgehoorde vraag die ik met een glimlach beantwoord. Die glimlach enerzijds vanwege de misvatting over mijn beroep en anderzijds de glimlach, omdat ik dan de kans heb om over mijn mooie vak te praten. Bij logopedie bieden we hulp aan kinderen, jeugdigen en volwassen die problemen ervaren met communiceren. En dat dan in de breedste zin van het woord. Denk daarbij aan problemen op het gebied van gehoor, eten en drinken, mondgedrag, stem, adem, vloeiendheid, lezen en spellen. Hoe mooi is het om bijvoorbeeld een kind met taalproblemen te helpen waardoor hij of zij beter met vriendjes of vriendinnetjes kan communiceren? Heel mooi.”

Wilt u meer informatie over logopedie? Klik dan hier.

 

Kinderfysiotherapie

Josje (11), cliënte, over kinderfysiotherapie

“Niña is toch echt de liefste van allemaal. Waarom? Zij luistert echt naar mij als ik vertel hoe het met me gaat en ik mag meebeslissen over mijn behandeling.  Zo geef ik tijdens de therapie aan wat wel gaat en wat niet gaat. Als ik bijvoorbeeld heel moe ben, dan past Niña de oefening aan. Maar soms zegt ze dat ik even moet doorzetten en dan dat doe ik dan ook. Want zij weet natuurlijk wat het beste voor mij is. Omdat ik problemen heb met mijn spierspanning, kan ik mijn plas niet zo lang ophouden. Helaas had ik hierdoor regelmatig ongelukjes. Met de nadruk op had, want sinds de therapie bij Niña gaat het echt goed. Door bijvoorbeeld oefeningen en trainen van houdingsgevoel komen ongelukjes bijna nooit meer voor. Yes!”

‘Niña over kinderfysiotherapie

“Niña! Niña! Niiiñññaaa! Als mijn naam op deze manier over de Sittardse Markt schalt, krullen mijn mondhoeken vrijwel gelijk breed omhoog. Die heldere stem herken ik meteen. Dat herken ik uit duizenden. Het is van een jongen die ik als kinderfysiotherapeute behandel. Ik zag hem voor het eerst toen hij twee jaar was en inmiddels is het een prachtige kerel van negen jaar die flinke stappen heeft gezet. Ik zie hem letterlijk en figuurlijk groeien. Hij heeft nog wat fysieke uitdagingen op zijn bordje liggen. Uitdagingen die hij, de betrokken artsen en ik nog steeds met veel vertrouwen in elkaar en met plezier oppakken, zodat hij lekker kind kan zijn. Puur, oprecht en vindingrijk. En het is een voorrecht dat ik aan zoiets essentieels van een kinderleven kan bijdragen.”

Het vakgebied kinderfysiotherapie

De aanpak van een kinderfysiotherapeut reikt verder dan alleen masseren. Veel verder. Als kinderfysiotherapeut houd ik me met name bezig met motorische ontwikkeling. En met kinderen die kampen met houdingsproblemen. Andere voorbeelden waarmee ik kinderen help zijn hoofdpijnklachten, vermoeidheidsklachten, obesitasklachten en bijvoorbeeld voorkeurshouding bij baby’s. Of afwijkende ontwikkeling bij mijlpalen in het leven van kinderen zoals omrollen, lopen of grove en fijne motoriek. Door hen te helpen draag ik bij aan het behouden van hun puurheid, oprechtheid en onschuld. Mooie kinderlijke eigenschappen. Eigenschappen waar we als volwassenen nog veel van kunnen leren.

Wilt u meer informatie over kinderfysiotherapie? Klik dan hier.

Kinderergotherapie

Carina, moeder van Jesse (9), over ergotherapie

“Gun het je kind om écht gezien te worden. Dat verdient het. Vanuit school kregen we te horen dat onze zoon Jesse moeite had met de aanpak van rekenvraagstukken. Dus gingen wij weer naar Nadieh. Weer, omdat ze eerder onze oudste zoon heeft geholpen. Volgens haar was onzekerheid van invloed op de rekenproblemen van Jesse. Presteerde Jesse lange tijd ver beneden zijn niveau, na oefenen bij Nadieh zonder druk en met uitdaging, presteert hij bovengemiddeld. Met het delen van ons verhaal, hoop ik dat mensen goed naar hun kind kijken. Zie je bijvoorbeeld dat hij of zij moeite heeft met schrijven, knippen, concentreren of met een taakje opstarten in de klas? En heeft het kind er last van? Vraag je dan af of een ergotherapeut kan helpen. Een blij kind, is tenslotte een blije ouder.”

 

Nadieh over ergotherapie

“Waar ik het meest trots op ben? Op de kinderen die groeien. Groeien doordat frustratie en verdriet, omdat ze vastlopen in situaties, weer plaatsmaken voor plezier en geluk. Neem bijvoorbeeld verhaaltjessommen. Deze zijn uitdagend en leuk als je de informatie in je hoofd kunt filteren. Lukt dat niet, dan is dat frustrerend. Je kunt niet mee en blijft achter bij de rest van de klas. Dat laatste wil je niet en dat hóeft ook niet. Ergotherapie kan je bij tal van zaken helpen. Van verhaaltjessommen tot fijne motoriek. Door zaken stapsgewijs en spelenderwijs aan te pakken. Kindgerichte materialen ondersteunen hierbij: smartgames zoals de Pinguïnrace, bordspellen, prikmatjes en wiebelkussens. En als ik hoor dat de dag waarop ze naar de praktijk komen, de leukste dag van de week is, dan glim ik van trots nog een beetje extra.”

 

Het vakgebied ergotherapie

Ergotherapie is een veelzijdig vakgebied. Veelzijdiger dan mensen weten. Zo willen we kinderen zo zelfstandig mogelijk maken in situaties waarin ze vastlopen. Denk aan prikkelverwerking, concentratie en een goede pengreep hanteren. Of het inpakken van een sporttas, agendabeheer, planmatig werken en overzicht creëren. Kortom op het gebied van schoolse taken, vrijetijdsbesteding of praktische dagelijkse dingen. Daarbij is de samenwerking tussen kind, ouders en andere betrokkenen zoals een huisarts, psycholoog of leraar heel belangrijk.

Wilt u meer informatie over kinderergotherapie? Klik dan hier.